Våren 2024 är i full gång - kom gärna och prova om du är intresserad!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Badmintonklubben Kungs
- en klubb för alla, i Kungsbacka.

Om Fair Play

Badmintonspelarens 8 bud:
• Är schyssta och ärliga
• Uppför oss ordentligt på banan
• Respekterar vår motståndare
• Säger tack för matchen
• Stöttar varandra
• Visar hänsyn
• Är goda kamrater
• Hjälper till i vår förening

 

Kom ihåg att vi alla är en del av vår förening
Vi försöker lära barnen att badmintonföreningen inte är som fritidsklubben, skolan eller andra organisationer de kanske känner till. Många ledare och tränare är frivilliga, som använder en stor del av deras fritid på att få föreningen att fungera.

 

Vi försöker också få barnen att förstå att föreningen är deras förening och att de är en del av den. Därför representerar de föreningen när de spelar match. Det betyder att de bör uppföra sig som föreningen förväntar och som är beskrivet i ett av de åtta buden. Som förälder är du också en del av föreningen och kan spela en viktig roll genom att stötta denna fairplay kampanjen. Vi hoppas att du har fått lust att stötta föreningen och badmintonsportens strävan efter att göra det ännu roligare att spela badminton!

Förklaring av de 8 budorden: 

 

1. Vi är schyssta och ärliga
I de flesta barn och ungdomstävlingarna finns ingen domare. Barnen dömer själva matcherna. Därför har vi gett dem några regler de ska följa.

 

De lyder såhär:
• Vi dömer bara på vår egen halva av banan
• Vi dömer bollen som vi ser den
• Vi dömer bollen rätt även om bara en liten del av den rör strecket
• Vi ger motståndaren bollen om vi är osäkra
• Vi säger poängställningen högt efter varje boll så vi slipper missförstånd
• Kontakta lugnt och fint ledarna av turneringen om ni är osäkra på reglerna


Kom ihåg! Dömer vi schysst och ärligt kommer motståndaren också göra det. Det är viktigt att barnen lär sig att tillämpa dessa regler – för att förebygga att det uppstår missförstånd eller konflikter. Som förälder kan du vägled barnen men låt dem själv döma – det lär de sig mest av!

 

2. Vi uppför oss ordentligt på banan
Några spelare tycker att det är okej att ropa eller slå och kasta racketen. Det är det inte! Ni kan som föräldrar hjälpa till med det – på flera sätt. Prata med ert barn men låt bli att lägga för stor press på det. Det kan bara medföra en tendens av osäkerhet och kanske nervositet.
Om ni är med som åskådare, håll er lugna – speciellt medan barnet servar och spelar. Det är okej att ni applåderar och uppmuntrar dem, men kom ihåg att balansen mellan att stötta och att stressa är hårfin för våra barn.

 

I Sverige är det tillåtet med coachning mellan bollarna och i pausen vid 11 samt vid setbyte. För våra yngsta, U9 & U11 så är coachningen mellan bollarna inte tillåten, dock är det tillåtet vid pausen vid 11 och setbyte.

 

3. Vi respekterar vår motståndare
I föreningen lär vi barnen att ha respekt för deras motståndare. Det betyder att man pratar fint till varandra under matchen och respekterar  motståndarens känslor - en respekt som ska finnas åt båda håll.

 

4. Vi säger tack för matchen

Barnen lär sig att säga tack för matchen på ett fint sätt. Vi ger motståndaren handen och vi gör det utan att skryta när vi vunnit och utan sura miner om vi har förlorat. Ge barnen tid och plats till denna lilla ritual och ta gärna del av det om ni har kollat på matchen.

 

5. Vi stöttar varandra
Vi lär barnen att det är bättre att uppmuntra än att kritisera. Det är viktigt att de stöttar varandra. Barnen har också behov av att ni stöttar dem. Visa intresse för deras sport. Prata med dem om badminton och följ med till träning och match. Prata med ditt barn efter en match, oavsett om de har vunnit eller förlorat. 

 

6. Vi visar hänsyn
Vi lär barnen att vara hänsynsfulla mot varandra, men barnen ska också visa hänsyn till ledare, tränare och andra de har kontakt med i föreningen.
Om vi som föräldrar hör om barn som retas eller bara tendens till mobbning, så kontakta föreningens ledare eller tränare så de kan ta upp problemet.
Vi vill också gärna att ni kontaktar föreningen om ni upplever problem mellan barnen och tränaren. Enbart med hjälp av dialog kan vi göra något åt problemen. 

 

7. Vi är goda kamrater
Var inte bekymrad om ert barn lägger mycket tid i föreningen. Det är ett tecken på att barnet trivs, har fått några goda kamrater och säkert själv också är en god kamrat. Badminton handlar om så mycket mer än själva spelet. Om det sportsliga ska lyckas, ska många andra förutsättningar vara uppfyllda. En av de viktigaste är positiv stöttning från er, föräldrar. Barnet står själv i både vinst- och förlust situationer därför är glädjen och leken viktiga element för ditt barns utveckling.

 

8. Vi hjälper till i vår förening
Vi lär barnen att ge föreningen en hjälpande hand. De flesta föreningarna drivs med frivillig arbetskraft, så det behövs att alla hjälper till. Det gäller också er föräldrar, som kan bidra positivt till föreningen dagligen, genom att bland annat hjälpa till med att köra, leda turneringar, vara lagledare eller baka när det är behov av det.

 
Säsongens Alla Tävlingar
Betala med Swish
Certifierad sedan 2016
Tingbergshallen
Gilla & Följ oss
Vi samarbetar med:
Våra sponsorer